Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Hjälp att fåDet finns olika typer av behandling som hjälper vid ångest, ofta används flera samtidigt.

Många får hjälp av psykoterapi, dvs behandling där man går i samtal hos en psykolog eller psykoterapeut. I psykoterapi kan man tillsammans med terapeuten ta reda på varför man får ångest och hitta sätt att hantera den.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en typ av psykoterapi som har visat sig fungera bra för många med ångestproblem. I KBT får man träna på att klara av jobbiga situationer, ofta genom att prova på det som känns svårt i små steg och lära sig att det inte är så farligt. Man får kunskap om varför man får ångest och hur man kan motverka det. Det kan också handla om att lära sig att tänka i nya banor. Även andra typer av psykoterapi kan hjälpa om man har ångest, t.ex. psykodynamisk terapi där man fokuserar mer på relationer och livssituation och gruppterapi då man går i terapi tillsammans med andra som har liknande problem. 

Det finns mediciner som hjälper vid ångest, dessa kallas ofta lugnande mediciner.

Avslappningsövningar kan hjälpa en att bli mer avslappnad i stressande situationer och sänka ångesten. Det kan man få träna på hos en sjukgymnast. Avslappning används ibland också i psykoterapi. 

 

 

 

Innehåll: Katarina Axelsson och Karina Odland

Publicerad: 2008-09-26