Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Filmtips

Här får Du tips på bra och intressanta filmer

Spelfilmer

Om en pojke
En film om ovanlig vänskap. Marcus, 12 år, bor med sin deprimerade mamma. Han ses som lite udda och har det jobbigt i skolan. Will är vuxen, en typiskt ungkarl som inte är intresserad av familj och ansvar. När de lär känna varandra förändras bådas liv. Filmen är på engelska från 2002. Åldersgräns 7 år.

 


 


Capricciosa
En svensk film som handlar om sjutton år gamla Henrik och hans familj. Henriks mamma blir allvarligt sjuk i cancer, och det blir en svår tid för familjen när hon dör. Vi får följa hur Henrik och hans familj hanterar saknaden. Filmen är från 2003. Åldersgräns 11 år.

 

 

 


Livet från den ljusa sidan
En ovanlig vänskap utvecklas mellan tre väldigt olika personer. I centrum står Melvin Udall, som spelas av Jack Nicholson, en tillbakadragen författare som lider av tvångssyndrom. Allt eftersom den nya vänskapen utvecklas tvingas Melvin att konfronteras med sina tvång. En hoppfull komedi som man blir glad av att se! Filmen är på engelska från 1997. Åldersgräns 11år. 

A beautiful mind
Rusell Crowe spelar matematikern John Nash som är på väg att bli värlskändis som matematisk geni när han insjuknar i paranoid schizofreni. John tappar då helt sin verklighetsuppfattning och flyr allt mer in i egen värld av konspirationer och olika koder som bara han kan finna svaren på. Filmen är på engelska från 2001. Åldersgräns 11 år.

 

 


Gökboet
Jack Nicholson spelar Randle P. McMurphy, en brottsling som föredrar ett mentalsjukhus istället för fängelse och därför väljer att spela psykiskt sjuk. Hans svårigheter att lyda order smittar snart av sig till de andra patienterna och snart börjar det hända oförväntade saker på sjukhuset! Filmen är på engelska från 1975. Åldersgräns 15 år.

 

 


Stulna år 
Baserad på en självbiografisk bok av Susanne Kaysen som beskriver hur hon under 18 månader i slutet av 60-talet blir inlagd på en psykiatrisk avdelning för unga flickor. Hon får på mycket lösa grunder diagnosen borderlinepersonlighetsstörning och Susanne träffar flera unga kvinnor som är i en liknande situation. Tillsammans bestämmer sig Susanna och de andra flickorna för att de vill ha sina liv tillbaka! Filmen är på engelska från 1999. Åldersgräns 15 år.

 

 

 

Isdraken

  Mik, som är 11 år, är en lite udda kille med stora öron och livlig fantasi. Han hatar hundar, men älskar hårdrock, sin brorsa och valar. En dag kommer två personer från sociala myndigheterna och säger att Mik måste flytta till sin faster i Norrland. När Mik kommer dit vill han först bara åka därifrån, men sakta finner han sig till rätta.
Han blir kär för första gången, jobbar i en kattfabrik och lyckas bli vän med bröderna Bengt och Bertil som inte pratat med varandra på 30 år. Men Miks äventyr fortsätter då myndigheterna beslutar sig för att flytta Mik igen och han bestämmer sig för att rymma på en Isdrake.

Se trailern på www.youtube.com/watch?v=29TWqY8hb8s

Isblomma

Isblomma handlar om sextonåriga Isa som går sista året i grundskolan. Hennes pappa är alkoholberoende. Isa kämpar med läxor, hjälper sin lillasyster och sitter uppe på nätterna med sin pappa som har ångest. Samtidigt upplever hon en spirande förälskelse. Till slut tröttnar hon på mammans tjat och pappans drickande…

Se trailer på http://www.bonavia.se/
Filmen kostar 500 kr inkl frakt. Ring 031-13 77 02 eller maila din beställning  info@bonavia.se

 

Utbildningsfilmer

Kunskapskanalen
Inferno – serie om att leva med psykisk ohälsa. En av fyra svenskar kommer någon gång under livet att drabbas av psykisk ohälsa, vissa mer, andra mindre – ångest, depressioner, självmordstankar eller vanföreställningar. För några kommer det även att utvecklas till livslånga sjukdomar. Hur gör man då, för att få vardagen att fungera, relationer att hålla och verklighetsuppfattningen att inte skeva för mycket? Om detta berättar UR:s reportageserie Inferno. I åtta halvtimmar porträtteras människor med olika diagnoser och bakgrunder. www.ur.se/Produkter?q=inferno

Min galna värld
En serie med tre dokumentära skolfilmer som på ett personligt sätt tar upp psykisk ohälsa. Filmerna vänder sig till skolungdomar i åldraran 13-19 år. De kan beställas från Schizofreniförbundet Filmerna heter: "Om att leva med en psykiskt sjuk förälder", "Om att leva med depressioner" och "Om att leva med psykoser".

Osynliga sår
Program 1-3, skolår 4-6
Berättelser om barn som genomgår svåra upplevelser. Filmen har tre avsnitt: 1. Sexuella övergrepp, 2. Barnmisshandel, 3. Psykiskt sjuk förälder. Film kan beställas från URs kundtjänst .

De galna mammorna
Om du visste vem du egentligen såg
De galna mammorna - dokumentär om fyra mammor och deras vuxna barn som är psykiskt sjuka. Tio år senare återser vi dem i "Om du visste vem du egentligen såg". Filmerna kan beställas från Schizofreniförbundet

De bortglömda barnen? Hur mår mamma?
En kort animerad film om en mamma med två barn, Max och Tanja. Vi får följa filmens huvudperson Max i hans vardag. Hur han tacklar problem och fixar tillvaron så gott det går på egen hand sedan hans mamma drabbats av depression. Filmen kan beställas från Landstinget i Jönköpings län.

Små skuldror - Stora bördor 
I en blandning av dokumentär och fiktion sätter filmen fokus på vad en uppväxt och ett liv med en förälder med psykisk sjukdom kan betyda. Filmen visar också hur barn kan ges ett bra stöd. Filmen är producerad i Danmark men har svensk text. Speltid 30 minuter. Kan beställas från Socialt Udviklingscenter SUS

Barn och unga berättar - en filmserie med barn och unga som är anhöriga

http://www.anhoriga.se/nkaplay/barn-som-anhorig/

Tillbaka

Innehåll: Jenny Håkansson och Karina Odland

Publicerad: 2014-11-12