Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

hur?

Till forum

 • hur berättar man för lärare och så i skolan att man har en mamma som kanske är psykiskt sjuk och det gör att man ibland är trött och inte riktigt hänger med i skolan?
  när man egentligen inte vill att någon ska veta hur ens familj är.
  Linda
  11 okt 2008 13:02

 • Kanske??????? Ta först själv reda på fakta! Har hon diagnos eller inte?
  Lämna inte ut din familj på osäkra grunder. Under tiden ska du stärka din egen självkännedom genom att tala om för dig själv att du är bra o betydelsefull som du är och skriv ner en lista på en jobbig händelse: Vad är mitt o vad är mors?
  Ta det lugnt, tala bara om att du är just trött men skyll inte ifrån dig. Säg möjligt att du upplever din mor som .... vad det nu är...
  Prata med någon du litar på i familjen.
  Lycka till o kram, var rädd om det du har.
  imbge
  13 okt 2008 10:02

 • Läs de andra inläggen här i forum, du är inte ensam. Det är skolsköterskan du ska tala med i så fall.
  Lycka till o var rädd om dig men skyll inte på någon annan eller annat.
  iregus
  13 okt 2008 10:07

 • Jag läser här och vill uppmärksamma oss på hur vi klankar ner på oss själva. Vaddå "skyll"? Linda som skrev inlägget pratar inte om att skylla på någon. Hon pratar om något som är sant (jag kan ju inte veta hur det är för Linda, men jag har upplevt liknande själv, och det har vi väl allihopa här). Att erkänna att man kan bli trött och inte riktigt hänger med i skolan, på grund av en sjuk förälder, det är inte att skylla på någon. Det är att se situationen som den är.

  Vi skyller hellre på oss själva, kallar oss kanske lata eller ointresserade, hellre än att möta vår förtvivlan, ilska och sorg över en "omöjlig" förälder som tar all kraft från oss.

  Vissa stunder är vi kanske lata och ointresserade. Det händer ju alla människor ibland. Men för det mesta önskar man ju att man hade orken att koncentrera sig i skolan. Man önskar av hela sitt hjärta, och man kämpar så gott man kan. Men man är ingen supermänniska. Man är bara en ung person (eller äldre) som har jättetunga bördor på sina axlar.

  Det man kan göra, för att få lite mera ork, det är att bry sig om sig själv och berätta om sin situation, för någon man har förtroende för. Och be andra människor om stöd och hjälp. Det är ett bra sätt att ta ansvar. När man ber andra människor om hjälp då skyller man inte ifrån sig. Tvärt om. Man tar verkligen ansvar, och kan på så sätt kanske också få lite mera ork för skolarbetet.

  Linda, jag tror du ska känna efter noga vilka du vill berätta för. Som någon skrev här ovanför så är skolsköterskan bra att börja med. Prata med henne. Tillsammans kanske ni kan komma fram till vilka lärare som du tycker är bra att de får veta lite mera om din situation.
  Vi måste sluta anklaga oss själva
  14 okt 2008 21:02