Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Mardrömmar...

Till forum

 • Hej, jag har haft mardrömmar en hel vecka nu. Och jag mår hur dåligt som helst av det.Och när jag vaknade häromdagen av att min mor åkte till jobbet,så låg jag vaken och tittade in i väggen,hörde hur nycklar skrapades på min dörr. Det var bara jag och katten hemma. Och hon låg och sov hon med. Och för några veckor sen hörde jag knackningar på dörren,när min vän o jag låg i mitt rum. Känns inte bra,för sen vi fick in en docka som är 1,20 cm lång och som står i vardagsrummet har det börjat låta i lägenheten ännu mer.Man hör saker,och kan känna sig iaktagen. Sen jag hörde nycklarna skrapas emot min dörr så har jag inte vågat sova eller vara i lägenheten själv.Jag får ont i hjärtat och svårt att andas när jag är i lägenheten själv. Inbillar jag mig jätte jätte bra? eller är det något som inte stämmer på riktigt? //Jossan
  Jossan
  25 okt 2008 19:49

 • Hej Jossan! Du upplever ett samband mellan dina mardrömmar och att den stora dockan kom in i huset. Du undrar om det är på riktigt eller om du inbillar dig. Kanske finns det ett tredje sätt att se på detta. Du drömmer mardrömmar och känner obehag. Det är på riktigt. Det är dina känslor och de är riktiga, och viktiga att ta på allvar.

  Kanske finns förklaringen till vad du känner, i hur dockan kom dit. Vem kom med dockan? Vilken relation har ni? Vem bestämde att dockan skulle komma dit? Är det din docka? Har du fått den av någon som kanske varit dum? Är det en vuxens docka? Vad säger i så fall den vuxna om dockan? Har den vuxna fått dockan mot sin vilja? Eller köpt dockan för dyra pengar, som kanske skulle behövt gå till mat och kläder, eller till något som du önskade dig? Eller har någon ärvt dockan efter en person som ni hade en jobbig relation till? Det här är bara några förslag på vad som kan ha hänt i samband med att dockan kom. Det är inte säkert att mina förslag stämmer alls.

  Men jag tänker att du vet. Du känner obehag inför dockan. Och det du kan göra är att fundera på hur det var när dockan kom. Om det var något som blev fel, om någon var dum, elak, taskig, om någon lyssnade dåligt, om det hänt något speciellt. Jag tror att svaret ligger där.

  Om du får ont i hjärtat och svårt att andas, då är det kanske så att du har varit med svåra saker. (Eller att de vuxna omkring dig har det svårt, och då kan det bli svårt för dig också, eftersom man blir påverkad av hur de vuxna mår).

  Finns det någon vuxen du kan prata med om detta? Går det att prata med din mor? Eller med någon annan vuxen? Jag tror inte att själva dockan i sig själv är något att vara rädd för. Men den kanske kom in i lägenheten på ett sätt som inte blev bra.

  Prata med någon vuxen i din närhet om det här. Våga prata med en vuxen om hur du mår, och hur du känner och hur du har det.
  Önskar dig bra drömmar
  27 okt 2008 11:31

 • Hej igen! Jag kanske uttryckte mig otydligt. Det jag menar är att du inte behöver vara rädd för själva dockan. (Men om du ändå är det kanske du kan be din mor att ta undan den). Och de konstiga saker du hör i lägenheten har säkert naturliga förklaringar.

  Du berättar att du är rädd och orolig, och att du drömmer mardrömmar. Det ska du ta på allvar. Det är verkligheten. Men orsaken till hur du mår beror nog inte på dockan i sig själv, utan på andra saker.

  Hur du mår beror på vad som hänt och händer i ditt liv, och vilka relationer du har till människor omkring dig.

  Prata med någon vuxen om hur du har det och hur du mår. Du ska inte behöva vara orolig och rädd.
  Önskar dig bra drömmar
  27 okt 2008 12:53

 • Hej,tack för svar. Var väldigt bra skrivet faktiskt. Dockan fick min pappa av en vän. Och inget hat,eller elaka saker där i mellan. Pappa och jag har bra relationer och mamma med..Och han vi fick dockan av har vi också bra och nära relationer till.Jag känner dock inte av något nu idag, men för några dagar sen var det hopplöst. Jag kunde inte sova själv,jag kunde inte vara själv överhuvudtaget i lägenheten. Var livrädd för drömmarna. Vissa drömmar var bra,och gick i "uppfyllelse" något som var läskigt.. och mardrömmarna finns ju fortfarande kvar. Men knackningar på dörren och nycklar på min dörr? det förklarar ju inte det som händer. Jag var ju ensammen,och klar vaken =/

  Jag är väldigt tacksam för ditt svar,verkligen.
  Och jag ska ta upp lite sådant här när jag har mitt läkarbesök för hjärtat.
  Jossan.
  27 okt 2008 14:56