Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Min kompis vill dö

Skriv svar

Till forum

  • Jag vet att den här sidan är till för sjuka föräldrar men jag känner mig så himla ensam just nu.

    Jag har en vän, han är jättebra och verkligen en sån man kan prata med utan att det blir stelt. Vi lärde känna varandra i 6:an och blev jättebra vänner. Nu går vi i 7:an och allt har ändrats. Han har blivit deprimerad. Vi är väldigt öppna mot varandra och jag har vetat ett tag att han har mått dåligt men nu börjar det bli läskigt. Han skickar sms till mig och det brukar mest vara bilder, bilder på olika "Quotes" dem brukar oftast vara obehagliga och säga ungefär "en dag kan ändra allt".

    I skolan är han oftast som vanligt med hans andra vänner men ibland ser jag honom sitta ihopsjunken och se ledsen ut. Han har berättat för mig att han inte vill leva längre men att han inte kan ta livet av sig för att han aldrig skulle kunna göra så mot sin familj och mig. Men jag vet att han skär sig och i somras drack han...

    Jag är rädd för att han ska göra något dumt, jag oroar mig och har svårt att sova. Jag vet att det inte är mitt ansvar men vad ska jag göra? Jag kommer att skylla på mig själv om han tar livet av sig för jag var den enda som visste. I skolan börjar det märkas för han tar inte arbetet seröst.
    Tris
    18 okt 2014 15:21

  • Hej Tris,

    Finns det någon vuxen som du har förtroende för? Kanske kan du prata med den personen i så fall.

    Jag förstår att du står i en svår situation. Om du inte säger något till någon så får din kompis kanske ingen hjälp, och om du säger något till någon så tycker din kompis kanske att du har "skvallrat", att du har lagt dig i och avslöjat något som din kompis ville skulle vara hemligt?

    Därför är det viktigt att du pratar med en vuxen som du känner förtroende för. Är skolsköterskan en bra person? Eller skolkuratorn? Finns det någon lärare som du litar på? Någon vuxen finns det säkert som du litar på. Prata med den personen och berätta om din oro.

    Även om din kompis skulle tycka att du gör fel om du berättar för en vuxen så ska du veta att det inte är fel. Du vill hjälpa din kompis och det bästa sättet du kan hjälpa honom på är att be om hjälp från de vuxna.

    Och om det inte finns någon vuxen som du litar på just där du är så kan du ringa till BRIS t.ex. och prata med dem, så kan de hjälpa dig vidare. Du kan också mejla BRIS http://www.bris.se/?pageID=15 och du behöver inte tala om vad du heter om du inte vill det.

    Du ska inte behöva vara ensam med din oro. Det är inte ditt ansvar hur din kompis mår, och därför tror jag att du behöver dela dina tankar och din oro med en vuxen, så att de vuxna kan ta över ansvaret att hjälpa din kompis.
    Karolina
    20 okt 2014 21:57

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.