Kuling.nu

Mötesplatsen för dig som har en förälder med psykisk sjukdom

Jag vill bara bo hos mamma!

Skriv svar

Till forum

 • Hej!
  Jag är snart tretton år och jag hatar verkligen min pappa han skriker på mig,han slår mig och han slutar aldrig! Jag vill bara bara bo hos min mamma för han är helt psykiskt sjuk! Jag gråter hela tiden och när jag var fem år rymde jag från honom. Mina föräldrar är skilda och det är jag verkligen jätteglad över. Jag skulle bli superglad om jag kan få svar på mitt problem! Mina föräldrar skilde sig när jag var ett år så ni vet!
  Sanna
  14 okt 2011 18:45

 • Hej Sanna!

  När man är tretton år ska de vuxna lyssna på var man själv vill bo. Du har rätt att kräva att de lyssnar på dig och tar hänsyn till var du vill bo. Om de ändå, efter att de lyssnat på dig, bestämmer att du ska bo med din pappa/träffa honom fast du inte vill så måste de förklara för dig ordentligt så att du förstår varför.

  Om du blir slagen av din pappa så har du verkligen rätt att slippa bo med honom. Att slå är inte tillåtet. Han gör helt fel. Det är ett brott. Och du har rätt att slippa bli utsatt för det.

  Tala med din skolkurator, eller någon annan vuxen som du litar på, och berätta att du blir slagen, så ska de hjälpa dig.

  Du kanske kan prata med din mamma också? Men ibland är det svårt för föräldrarna att lyssna, och då kan det vara lättare att prata med någon annan vuxen. Du ska absolut inte tolerera att bli slagen. Ingen får slå dig. Du har rätt att ha det bra och känna dig trygg.
  Prata med en vuxen som du litar på
  17 okt 2011 12:04

 • Jag glömde säga att det spelar ingen roll om du är tolv eller tretton. När man är så pass stor att man själv kan berätta var man vill bo så ska de vuxna alltid lyssna på barnet innan de bestämmer. Och de måste alltid förklara för barnet varför beslutet sedan blir som det blir. Du har alltid rätt att få en förklaring som du kan förstå.

  Och i ditt fall är det viktigt att du berättar att du blir slagen. Du har verkligen rätt att slippa bli slagen. Ingen får slå dig. Och du har rätt att säga nej. Du ska inte behöva bo med din pappa (eller träffa honom när du inte vill) eftersom han slår dig. Du har rätt att känna dig trygg.
  Prata med en vuxen som du litar på
  17 okt 2011 15:16

 • Hej igen, Sanna.

  Nu har det gått nästan tio år, och du är antagligen 22-23 år idag.

  Hoppas att det har gått bra för dig, och att de vuxna lyssnade på din vilja. Och att du slapp bo med din pappa som slog dig.

  Att slåss är aldrig acceptabelt. Det är ett brott att slå en annan människa. Och det gör ju bara att du blir ledsen, arg och rädd, och inte kan lita på personen längre. Det är ju väldigt svårt att våga lita på någon som plötsligt kan börja slåss.

  Hoppas därför att din pappa har slutat slåss. Man löser ju inte konflikter med hjälp av att slå.


  Det är svårt med relationen till en förälder som gör dig illa. Å ena sidan behöver man få skydd och skydda sig själv från det dåliga som föräldern gör. Å andra sidan har man ju bara en pappa (eller det förstås man kan ju ha bonuspappor och bonusmammor också) och relationen till ens förälder är viktig.

  All din pappas historia är ju också en del av din historia. Alla fina sidor din pappa har, alla hans goda intressen och talanger, några av dem kanske du har ärvt. Och det kan vara värdefullt att lära känna sin förälder.

  Alla minnen din pappa bär med sig, sådant han upplevt och visdomar han skulle kunna ge dig. Relationen till din farmor och farfar och eventuella fastrar och farbröder. Allt det där är ju viktigt, och om du helt tappar kontakten med din pappa så kanske du missar allt detta, också.

  Men det viktigaste är din säkerhet. Om din pappa beter sig på ett sätt som gör dig illa, och som kanske är direkt farligt för dig så måste du försöka skydda dig.


  Men OM det går att prata med din pappa, om han har förändrats till det bättre under de här åren, så kan det vara värdefullt att ha kontakt med honom.

  Han är ju din förälder. Och om han slutar slå dig, om han får hjälp av någon professionell person och går i terapi t.ex. så kanske han kan må bättre och slutar slåss, och då kanske ni kan närma er varandra igen.

  Om du vill det.


  Var rädd om dig!
  K. (som kallade sig "Prata med en vuxen som du litar på" den gången)
  15 jan 2021 22:42

Skriv svar

  

Alla svar granskas innan de publiceras.